Jun 20th, 2014

#2 Vocal Type Casting


Zoals verschenen in Zing Magazine oktober 2013

Ik ben een aantal keren bij de opstart van een nieuwe vocal group betrokken geweest. Natuurlijk is het belangrijk dat een bestuur of dirigent van tevoren een visie uitdraagt, zodat geïnteresseerden  weten waar ze zich voor aanmelden. Maar de zangers maken de groep, creëren de sfeer en bepalen het pad dat gevolgd gaat worden. Een bestuur of dirigent kan rechts willen, als de meerderheid van de zangers links wil gaan we toch links. Waar we uiteindelijk allemaal naar streven is een gevoel van saamhorigheid, een gemeenschappelijke focus. En toch zal je merken dat de zangers ook hun individuele rol hebben binnen de groep. Hieronder een aantal voorbeelden van types die in elke groep terug te vinden zijn. Wie zijn dit binnen jouw koor of vocal group?

De optimist; ‘een slechte generale is een goede uitvoering!’ Belangrijk om de spirit erin te houden, bijvoorbeeld na een tegenvallende prestatie.

De meezinger; ‘maar dan wil ik wel naast Pietje staan, hoor!’ Een uitgebalanceerde groep heeft ook volgers nodig, niet alleen karrentrekkers.

De relschopper; ‘ik vind dat nieuwe arrangement afschuwelijk. We moeten veel meer míjn ideeën volgen!’ Belangrijk omdat hij de groep aan het denken zet.

De houten hark; ‘mevrouw de regisseuse,  mag ik achterin?’  Omdat bij een hip koor regie er nu écht wel bij hoort, ook voor de leden die niet zo soepel in de heupjes zijn.

De solist: ‘ons repertoire heeft dringend een nieuw arrangement met solo nodig.’ Belangrijk omdat zij staat te schitteren tijdens een optreden en iedereen trots maakt, op het moment suprême.

De grapjas; ‘dus, tja… Dat is lastig hoor, op commando!’ Belangrijk omdat alle koorleden ervoor kiezen om in hun vrije tijd hun hobby te komen uitoefenen: samen zingen! Plezier staat dus op één.

De ritme politie; ‘maar meneer de dirigent, dat gaat wel ten koste van de groove!’ Eén aspect tegelijk, meneer de agent. Na het volgende repetitie item mag u weer kritisch zijn.

De pessimist; ‘het is absoluut niet haalbaar om dat nieuwe nummer volgende week op het optreden te doen.’ En uiteindelijk sterkt het de groep om de pessimist van zijn ongelijk te bewijzen! Comments powered by Disqus (loading...)