Jun 20th, 2014

#5 Bezieling


Zoals verschenen in Zing Magazine april 2014

Laatst mocht ik getuige zijn van een repetitie van het beroemde koor 'Vocal Line'uit Aarhus, Denemarken. Volgens velen is dit het beste koor ter wereld in het ritmische koorgenre. Vocal Line bestaat uit ruim dertig goede, grotendeels professionele zangers en heeft aan de wieg gestaan van het 'lichte/ritmische' koorgenre in Europa. Een grote inspiratiebron voor velen dus. Vocal Line kiest regelmatig voor werk van singer-songwriters en durft daardoor voor inhoudelijk interessante muziek te kiezen. Hierdoor hebben zij een eigen identiteit en sound ontwikkeld in de laatste twintig jaar.
In Scandinavië ligt het niveau van de gemiddelde zanger veel hoger dan in ons landje en dit kun je onder andere merken aan het grote aantal koren dat in dit genre actief is, maar daarnaast zijn er ook veel meer muzikanten en inwoners bezig met innovatie en vernieuwing in hun werk. Dit komt doordat er in de Deense samenleving en ook op bijvoorbeeld conservatoria wordt gevraagd; wie ben jij? Wat zijn jouw krachten? Hoe kun je creatief zijn in jouw vakgebied? Met als gevolg dat veel Denen die ik heb ontmoet met een open mind en geïnteresseerde blik kunnen kijken naar muziek. Wat is nu eigenlijk de kern? Waar doen we het nu eigenlijk voor? Hoe maak je nu écht muziek? Het antwoord daarop is natuurlijk multi-interpretabel, maar ik zou het willen samenvatten in de term 'bezieling'. En juist dát is wat mij het meest is bijgebleven van de repetitie van Vocal Line.


Veel Nederlandse dirigenten vinden; de uitvoering van een werk moet zuiver zijn, dat is prioriteit nummer 1. Zonder afbreuk te willen doen aan hun visie, durf ik inmiddels te stellen dat ik dat anders zie. Ik zie mijzelf en mijn zangers graag als muzikanten, of ze nu professioneel zijn of niet. Het doel van een goede muzikant is; een boodschap of sfeer brengen. En dus staat dát voor mij op 1. Daar komt natuurlijk bij dat de muzikale keuzes die je als groep maakt moeten bijdragen aan de boodschap die de muziek uitdraagt. Dynamisch, zangtechnisch en door het gebruik van staging. 
Afgelopen jaar won mijn vocal group Pitch Control de koorcompetitie op het AAVF in Denemarken. Voor ons totaal onverwacht. De feedback na afloop was; 'jullie waren niet persé het koor met de beste ritmiek en ook niet het koor met de allerbeste intonatie. Toch heeft de jury jullie unaniem tot winnaar verkozen en dat heeft 1 reden; jullie maakten écht muziek!' 
Een mooiere bevestiging van mijn visie kan ik me niet voorstellen. Comments powered by Disqus (loading...)