Dec 8th, 2014

De ideale repetitie


Zoals verschenen op Choirtunes.nl in september 2014

Je kent dat wel. Je hoge sopraan had een akkefietje op haar werk, die ene tenor is vandaag jarig en die trouwe alt komt rustig weer een avondje zingen na haar zwangerschapsverlof. Iedereen die een repetitieruimte in stapt om te zingen, neemt zijn eigen bagage mee. Gebeurtenissen van die dag, ‘normen en waarden’ en verwachtingen. Het liefst willen ze allemaal een avondje plezier hebben, hun hoofd leeg maken en met nieuwe energie weer naar huis gaan. Maar soms staat er een concert op de stoep of moeten er bijvoorbeeld moeilijke noten getackeld worden. Hoe hou je dan de energie goed in je repetitie? Hier een paar tips.

  • Wissel zoveel mogelijk van opstelling. Laat de zangers eens in een andere volgorde zitten, laat ze zingend door de ruimte lopen of zet alle stemgroepen door elkaar. Het zal de zangers nieuwe energie geven om eens een andere stem te horen naast de zijne.
  • Maak ruimte voor evaluatie. Of dit nu gaat om een gesprek over de koers van het koor of om ruimte voor een compliment of opmerking over de muziek. De zangers voelen zich graag gehoord. Een goede dirigent kan dit in banen leiden.
  • Werk niet te lang aan één stuk. Een ander stuk brengt nieuwe energie met zich mee, zowel muzikaal als qua beleving van de zangers.
  • Betrek alle zangers bij het repetitieproces. Als de bassen een nieuwe lijn leren, laat de anderen dan het ritme meetikken of hun eigen partij mee neuriën. Op deze manier blijven ze betrokken.

Energiedipje? Trek eens een energizer uit de kast. Een energizer is een leuk muzikaal spelletje waardoor je zangers zich kunnen ontspannen. Begin hier bijvoorbeeld eens mee na de koffiepauze.

Succes! Comments powered by Disqus (loading...)